Sakerna du ska tänka på innan du köper en katt

Katter är bland de mest populäraste husdjuren i världen. Många väljer att skaffa sig katter då de är relativt lättskötta och otroligt söta. Men att skaffa katt innebär ett stort ansvar. Katter är levande varelser som kräver kärlek och omsorg från sina ägare för att de ska kunna leva ett lyckligt och långt liv. Innan du ger dig ut på jakt efter en egen liten söt katt, måste du först tänka på följande saker.

 

Har du verkligen råd med en katt?

Har du tagit reda på om du faktiskt har råd att köpa en katt? Att skaffa katt kostar mer än de flesta tror. Först och främst kan själva katten kosta en hel del pengar, beroende på vilken typ av katt du är ute efter. Om du vill skaffa en raskatt med stamtavla, kan den komma att kosta många tusenlappar. När du väl har köpt di katt, måste du såklart även betala för foder, leksaker, burar, kattlådor och andra tillbehör. Du ska även räkna med veterinärvärdskostnader. Veterinärkostnader kan bli riktigt dyra om du har otur, så se till att försäkra katten för att slippa stå för alla behandlingar helt själv.

Köp katter först när du vet att du verkligen har råd med allt de behöver för ett glatt och värdigt liv. Om du tror att du har råd med alla ovanstående saker, kan du skaffa dig en katt.

Hur mycket tid kan du ge katten?

Pengar är inte det enda du behöver ha tillräckligt av innan du kan skaffa dig en katt. Du måste även ha tid till att ta hand om den och ge den all kärlek och omsorg den behöver för att må bra. Om du vill skaffa dig en långhårig ras, måste du ha tid till att borsta och kamma pälsen på katten.

Alla katter behöver socialt umgänge. Vissa tror att katter kan klara sig hela dagarna utan sällskap, men så är det inte alls. Katter må vara mer självständiga än flockdjur som till exempel hundar, men det betyder inte att de kan klara sig hur länge som helst utan sällskap. Om du vet att du kommer vara borta större delen av dagarna, ska du se till att skaffa dig åtminstone två katter. Då vet du att din katt har sällskap medan du är borta.

Vill du ha en inne- eller utekatt?

Innan du börjar leta efter din katt, måste du även bestämma dig för om den ska vara en ute- eller innekatt. Om du vill ha en innekatt, ska du se till att skaffa en katt som har vuxit upp inomhus. En utekatt har ofta väldigt svårt att anpassa sig till ett liv inomhus, och kommer med största sannolikhet att bli stressad av att aldrig få komma ut i det fria. Det samma gäller en katt som har vuxit upp inomhus. En innekatt kan bli väldigt stressad av att komma ut. Om den smiter ut, finns det därför en risk att den inte vet vad den ska göra. Välj en katt som passar dig och dina behov.