Reklam bidrar till slit och släng-kulturen

Att reklam finns till för att få oss att vilja köpa mer är ingen nyhet för de allra flesta. Men vad många kanske inte tänker på är att detta bidrar till onödig konsumtion. Det bidrar till den gamla slit och släng-kulturen.

Det är lätt att fastna i det. Det är verkligen svårt att tacka nej till ett billigt erbjudande där man kan få köpa tre saker till priset av två. Vissa saker kostar i stort sett ingenting. Men det vi inte tänker på är att dessa billiga produkter och varor är att de ofta produceras på ett väldigt dåligt sätt. Ofta är förhållandena för de som tillverkar sakerna riktigt dåliga. I vissa fall handlar det till och med om barnarbete. Därför måste vi säga ”ingen reklam tack” och sluta köpa billiga saker helt i onödan.

Reklamblad och tidningar

En av de allra största bovarna är just reklambladen och reklamtidningarna som vi hittar i våra brevlådor. Denna reklam skickas ut i stort sett varje dag. Det kan alltså bli rätt mycket reklam på väldigt kort tid. För att kunna trycka all denna reklam varje vecka, krävs det enorma mängder resurser och energi. Dessa resurser borde helt klart användas på viktigare saker än just reklamblad. Så säg ”ingen reklam tack!”, speciellt när det kommer till just reklampost.

 

Köp inte saker i onödan

Det är viktigt att inte falla för reklamfällan. Om alla försökte tänka efter lite extra innan varje köp, skulle vi kunna minska konsumtionen drastiskt. Många av våra köp är helt onödiga. I många fall är det reklamen som får oss att faktiskt vilja köpa i slutändan. Men om man försöker hålla sig borta från den och säga ”ingen reklam tack”, kan man minska sina onödiga köp. Så kom ihåg att tänka efter lite extra nästa gång du står i en butik eller kikar igenom en nätbutiks sortiment. Fråga dig själv om du verkligen behöver mer, eller om det faktiskt kan vänta.

Välj först och främst kvalitet, inte kvantitet. Billiga saker må vara frestande, men de är ofta av ganska dålig kvalitet.

Detta kan du göra

Det bästa sättet är att försöka undvika alla former av reklam. Det är otroligt svårt i dagens samhälle, men det är absolut inte omöjligt. Det finns sätt att undvika reklam. Ett bra sätt att undvika reklam på är att skaffa en skylt eller dekal med texten ”ingen reklam tack”. Denna kan man sedan sätta på sin brevlåda så att man slipper onödig reklampost. Ingen reklam tack-skyltar kan du hitta på nätet. Det går snabbt att lägga en beställning. Dekaler och skyltar till brevlådor är faktiskt riktigt billiga, så i stort sett vem som helst kan skaffa dem.

Diskutera med andra

Det är viktigt att ta upp detta ämne med andra. Det kan vara många där ute som är helt ovetande om reklamproblemet. Prata med familjen, med grannarna och med vännerna. Ju fler som är med och säger ”ingen reklam tack”, desto snabbare kan man bekämpa reklamen och den onödiga konsumtionen.