Hur man tar hand om sin ugn på bästa sätt

En eller annan gång kommer man att behöva göra rent i sin ugn. Ugnar är fantastiska på att tillaga de mest utsökta måltiderna åt oss, och i gengäld är vi i behov av att rengöra dem då och då. Med så mycket mat som åker in och ut ur ugnen är det bara en tidsfråga innan det bli smutsigt, och likt de flesta andra hushållsprodukterna kan en rengöring sitta på sin plats. Det finns dock bra och mindre bra sätt att hålla sin ugn ren på, och detta ska vi tala om mer nedan.

 

Är rengöringsmedel för ugn en god idé?

 

Om man ska städa upp i ugnen tänker man säkerligen först av allt på att vända sig till ett rengöringsmedel som är gjort för ugnar. Om det är tillverkat specifikt för att rengöra ugnar så borde det väl vara fantastiskt passande, eller? Tro det eller ej ses rengöringsmedel för ugnar som ett ”farligt avfall”. Detta betyder med andra ord att det inte får kastas rakt ner i soporna, utan måste inlämnas på en specifik station. Rengöringsmedlet är just därför inte det säkraste att använda sig av, och inte heller bra för miljön. Var dock inte orolig, för det finns en lång rad andra knep som man kan ta till för att rengöra en ugn.

 

Några tips att ha i åtanke

 

Det första som man kan göra för att hålla ugnar rena är att använda sig av såpa helt utan vatten. Detta applicerar man på ugnens insida och skruvar sedan upp ugnen till 100 grader. Efter 20-30 minuter stänger man av ugnen och torkar bort såpan när ugnen inte längre är varm. Om man istället vill vara lite finurlig kan man mixa vatten, salt och bikarbonat tillsammans. Smeten ska vara fast när den väl har mixats nog, och efter dess att den ha applicerats i ugnen så är det dags att ta till samma metod som i det första exemplet. Den här gången ska ugnen dock sättas på 200 grader istället. Vänta lika länge som i det förstnämnda tipset och avlägsna sedan mixen när ugnen inte är för varm.

 

Sist men inte minst kommer ett relativt enkelt tips som dock kan komma att lukta lite mycket. Den här metoden går ut på att fylla en tallrik med ättika som sedan värms upp i ugnen vid 50 grader. Detta tar lite längre än de tidigare nämnda exemplen, och man måste därför vänta i omkring 1,5 timmar. När ugnen har blivit kall nog att arbeta med igen kan man vända sig till vanligt rengöringsmedel för att tvätta av det sista i ugnen. Som sagt är det bra att ha i åtanke hur lukten kan komma att bli lite stark. Med några av dessa tips ovan kan man enkelt rengöra en ugn utan att behöva använda sig av ett rengöringsmedel för ugnar som är skadligt för miljön. Välj därför några av tipsen för att skona miljön på bästa sätt.